Regeringens nya regler avseende anställningsskydd och omställning

Regeringens nya regler underlättar omställning i arbetslivet och arbetsmarknadens parter är nöjda med undantagsregeln.

Nya regler avseende anställningsskydd och omställning

Den svenska regeringen har nu presenterat ett omställningspaket inom den så kallade las-överenskommelsen, som vissa fackförbund och arbetsgivare sedan tidigare enats om. Det betyder att arbetsgivare kommer att få lättare att säga upp arbetstagare, medan arbetstagare får bättre villkor vid uppsägningar. Ett så kallat omställningspaket införs och enligt pressmeddelanden är parterna på arbetsmarknaden mycket nöjda med reformen.

Fler undantas vid personalminskning

Vid personalneddragningar pga. arbetsbrist får arbetsgivare rätt att undanta 3 personer i stället för som idag 2 personer. Företag med kollektivavtal kommer dock att ha möjligheter att göra fler undantag från turordningsreglerna. Den politiska majoriteten har länge tryckt på att principen sist in först ut hämmar verksamheter eftersom arbetsgivarna inte kan trygga att arbetstagarna som blir kvar har rätt kompetens, dvs. arbetsgivarna tvingas att friställa arbetstagare med högre kompetens. Detta försämrar därmed företagens konkurrenskraft och produktivitet, och risken att företaget inte överlever långsiktigt ökar. 

Lättare att säga upp personal

Arbetsgivaren får också lättare att avskeda personal där arbetsgivaren är missnöjd med den anställde. I lagtexten om uppsägning ersätts begreppet saklig grund med sakliga skäl. Det är svårt att säga vad detta kommer att innebära i praktiken, men lite förenklat kan man säga att det blir lättare för arbetsgivare att säga upp personer som bryter mot anställningsavtalet.  En annan skillnad mot dagens regler är att anställningen inte kommer att bestå under en tvisteperiod om en anställd bestrider uppsägningen.  Den uppsagde kan dock ansöka om arbetslöshetsersättning och står därmed till arbetsmarknadens förfogande. 

Kortare tid för tillsvidareanställning

Det sker också en förändring avseende visstidsanställning. Allmän visstidsanställning ersätts med den nya anställningsformen särskild visstidsanställning. Poängen är att anställningen snabbare går över till tillsvidareanställning. Den som varit visstidsanställd 12 månader under en femårsperiod får rätt till en tillsvidareanställning, i stället för tidigare 24 månader. De företag som har kollektivavtal och innehåller regler om visstidsanställningar påverkas inte av den förändrade lagstiftningen. Det finns också ändringar som berör bemanningsföretag.

Stöd för kortare utbildningar

De anställa för ett bättre omställningspaket för att lättare hitta ett nytt jobb, detta oavsett om företaget har ett kollektivavtal eller inte. Poängen är att öka möjligheterna till kompetensutveckling mitt i livet. Den som arbetat minst åtta år och önskar ställa om kan få minst 80 procent av lönen i form av lön och bidrag för 44 veckors studier. Maxtaket för bidraget är 20 500 kronor per månad och för lånet 12 500 kronor per månad. Utbildningen skall utgå från arbetsmarknadens behov, och vilka yrken som kan klassas som efterfrågade bestäms av parterna på arbetsmarknaden. Enligt arbetsmarknadsdepartementet beräknas kostnaderna för denna reform till ca 11 miljarder kronor.   

Frågan om urvalskretsar består

Denna förändring tycks alla vara nöjda med. Det finns dock frågetecken. När arbetsbrist uppstår skall arbetsgivare och fackliga organisationer förhandla. Det innebär bland annat att ett antal urvalskretsar skapas. Exempelvis ett för chaufförer, ett för vaktmästare osv. Den centrala frågan är om företaget kan undanta 3 medarbetare per urvalskrets. Detta är en central fråga och det gäller i synnerhet för offentliga arbetsgivare där det finns exempel på att myndigheter infört många urvalskretsar vid arbetskraftsbrist. Även brott mot anställningsavtalet kan vara knepigt, exempelvis illojalt beteende. En del av dessa frågor kommer givetvis att klargöras av Arbetsdomstolen.

Turordningsreglerna har inte varit avgörande 

Enligt Svamacs samlade erfarenhet har inte turordningsreglerna utgjort något stort bekymmer. Det är ytterst få företag som lyft denna fråga som något problem vid företagsintervjuer. Undantag från turordningsreglerna var legio vid förhandlingar mellan företag och de fackliga organisationerna, eftersom arbetsrätten till stor del är dispositivlagstiftning, dvs. kan förhandlas bort. Den andra invändningen är att det rått ett stort missförstånd kring sist-in-först-ut-principen. Det vanliga är att neddragningar vid arbetsbrist alltid förhandlas och urvalsområden skapas. Det betyder också att det kan vara yrkesgrupper som inte ingår i arbetsbristen, exempelvis utvecklingsarbete. Det betyder alltid att vissa yrkesgrupper inte omfattas av personalneddragningen.

Nya regler positiva för omställning

Denna förändring är dock förankrad mellan en stor del av parterna på arbetsmarknaden och de är också nöjda med förändringen. Omställningspaketet ökar möjligheten att öka anställningsbarheten mitt i livet, men där finns en risk att skattebetalarna tar över kostnader för företagens utbildningsansvar. Det stora bekymret framöver kommer att vara växande brist på arbetskraft, vilket kommer att underlätta omställningsprocesser på arbetsmarknaden. Det innebär att friställd personal kan hitta en ny anställning relativt snabbt. Dock kommer även framtiden att innehålla lågkonjunkturperioder, och utbildning i stället för arbetslöshet är alltid mycket värdefullt för anställningsbarhet och framtida produktivitetsutveckling.  

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Integration bör ses i ett perspektiv av långsiktig etablering

Nästa
Nästa

Arbetsförmedlingens analysdirektör avgår - långtidsarbetslösheten gäckar organisationen