Svamac AB | Arbetsmarknadsanalys

View Original

Arbetskraftsinvandring kritisk för Sverige

Arbetskraftsinvandring är nödvändig för Sverige

I en debattartikel i Aftonbladet den 11 april säger Svenskt Näringsliv att de ukrainska flyktingarna måste få jobb snabbt för att undvika att fastna i en spiral av utanförskap. Bland annat föreslås tidiga matchningsinsatser i artikeln.

Brist på arbetskraft och många arbetslösa - en växande paradox

Förra veckan fanns  204 000 utrikes födda registrerade som arbetslösa i Arbetsförmedlingens register. Det är 57 procent av alla registrerade arbetslösa och 18,5 procent av utrikes född arbetskraft enligt Svamacs beräkningar i februari. Som Svenskt Näringsliv påpekar är situationen paradoxal. Samtidigt som arbetslösheten är hög bland utrikesfödda skriker svenska företag och kommuner efter arbetskraft. Det är brist på kompetenta sökande i snart sagt varje yrke. En betydande del av utrikes födda arbetslösa kvinnor har en eftergymnasial utbildning i bland annat pedagogik och vård- och omsorgsyrken, något Svamac skrev om så sent som förra veckan.

Flyktingströmmen från Ukraina till Sverige kan bli så stor som 200 000 personer, lika många som antalet utrikes födda arbetslösa som redan finns i Sverige. Det är verkligen skäl för arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor att se över rekryteringsprocesserna och inse att reserverna av inrikes född arbetskraft sinar. Om Sveriges arbetsmarknad ska klara av de demografiska utmaningarna under det kommande decenniet krävs ett nytt synsätt där arbetssökande med utländsk bakgrund blir en resurs i stället för en belastning.

Föredelningsmodellen som ska motverka överbelastning

Migrationsverket har tillgång till en utmärkt fördelningsnyckel för placeringar av flyktingar. Den tar hänsyn till kommunerna befolkning och behovet av framtida arbetskraft. Bland annat ingår en variabel för yrkesbredden i det lokala arbetsmarknadsområdet som visar hur många olika yrken som finns i regionen, hur många ersättningsrekryteringar som förväntas under kommande år och hur hög arbetslösheten är i regionen. Även om många invandrare som kommit till Sverige den senaste tiden gärna slår sig ner i storstadsregionerna är det inte nödvändigtvis där som behovet är störst. Det är Svamacs förhoppning att modellen blir vägledande för flyktingfördelningen.

Viktigast är ändå att arbetsgivarna tar tillvara den stora kompetens som finns bland utrikes födda arbetssökande. Sverige har ett stort och växande behov av arbetskraftsinvandring.