Kommentar på SvDs debattartikel om Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har lämnat walkover
Den 31 mars skrev alla Dalarnas kommunstyrelseordförande ett inlägg i SvD om att ”Arbetsförmedlingen har lämnat walkover”. Trots löften om att Arbetsförmedlingen (AF) skulle representeras genom någon form av fysisk närvaro upplever politikerna det som att AF har övergett landsbygden. Det operativa samarbetet på individnivå har avslutats och den lokala kännedomen om både arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft och utbudet av arbetssökande försvann.
Kommunerna upplever att de idag är tvungna att göra AF:s arbete utan kompensation. De ser långtidsarbetslösheten öka samtidigt som insatserna för att hjälpa de mest utsatta på arbetsmarknaden minskat kraftigt. De privata aktörer som skulle ersätta AF saknas i vissa kommuner eller har inte de nätverk som krävs för att koppla samman utbud och efterfrågan medan det i andra kommuner finns så många aktörer att det ställer till problem för arbetsgivarna när de tvingas lägga tid på samordning.
Omorganisationen försvårar planeringsarbete
Vi i Svamac AB ser ytterligare en fatal konsekvens av AF:s reträtt på lokal och regional nivå. Arbetsmarknadsprognoser på regionalnivå görs inte längre. Ur dem kunde både arbetsgivare och arbetssökande få värdefull information om hur den regionala utvecklingen på arbetsmarknaden bedömdes bli under det närmaste året eller åren framöver. Bedömningarna gjordes av personer med mycket god kännedom om de lokala förutsättningarna och som i flertalet fall följt utvecklingen i regionen under många år, ibland flera decennier.
Sverige ser som bekant väldigt olika ut i båda landsändarna och så gör också arbetsmarknaden. Dessutom kan förutsättningarna variera kraftigt i stora regioner som till exempel Norrbottens län eller i Dalarna. För att göra bedömningar av framtiden på regionala eller lokala arbetsmarknader behövs personer som har god lokal och regional kunskap. Under flera decennier tillhörde Sverige de länder i världen som var bäst på att göra sådana bedömningar och våra metoder och modeller spreds i många länder över hela världen. Idag står AF utan denna kunskap och erfarenhet.
För några år sedan kunde en arbetsgivare ur prognoserna se hur det framtida utbudet av sökande bedömdes bli i de yrken hen behövde rekrytera. Utbildningsinsatserna kunde riktas mot kommande bristyrken innan det var för sent. Ungdomar kunde få konkreta råd om arbetsmöjligheterna i olika yrken. Idag är det mycket svårare att vara arbetsgivare eller arbetssökande.
I Svamacs arbetsmarknadsöversikt som publiceras inom kort återkommer vi till problemen inom arbetsmarknadspolitiken.