Arbetslösheten i augusti

Augusti 2024: Fler inskrivna arbetslösa än för ett år sedan men antalet är mycket lägre än i augusti åren 2020 och 2021.

I augusti var omsättningen till arbete från arbetslöshet 7,5 procent. Andelen är lägre än för ett år sedan (8,2 procent) och för två år sedan (8,8 procent). Genomsnittet för alla månader hittills i år är 7,4 procent, något lägre än förra året (7,6 procent). Arbetsmarknaden har varit något trögare i år med lägre efterfrågan och fler varsel men trots det upplever arbetsgivarna att det är allt svårare att hitta lämplig kompetens till lediga platser.

Omkring en tredjedel av samtliga inskrivna arbetslösa saknar gymnasieutbildning. Andelen har minskat från 34 procent för ett år sedan till 32 procent i augusti i år. Detta kan bero på att fler personer med gymnasial eller eftergymnasial utbildning varslats och blivit arbetslösa men också på att utbildningsinsatser inom framför allt kommunal och privat regi genomförts. I Arbetsförmedlingens egen arbetsmarknadsutbildning deltog endast 0,3 procent av samtliga inskrivna arbetslösa i augusti.

I slutet av augusti fanns 360 200 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning med nästan nio procent jämfört med samma månad året innan. En majoritet av ökningen låg bland inrikes födda; drygt 22 000 personer. Bland utrikes födda ökade antalet arbetslösa med drygt 7 000 och den relativa arbetslösheten med 0,3 procentenheter jämfört med augusti förra året. Bland inrikes födda ökade arbetslösheten med 0,5 procentenheter. 

De långtidsarbetslösa har blivit fler under det senaste året. Bland dem som varit arbetslösa i mer än 12 månader ökade den med 4,9 procent, men bland dem med tider över 24 månader i arbetslöshet var förändringen negativ, minus 3,6 procent. Gruppen som varit utan arbete i mer än 6 månader ökade dock med drygt 8 procent och det kommer sannolikt att leda till fler långtidsarbetsarbetslösa under det kommande halvåret.

Den regionala kartan innehåller mestadels ökningar och i några fall oförändrade eller små minskningar av andelen arbetslösa. I Norrbottens län har minskningarna fortsatt, minus 0,2 procentenheter under augusti, medan den var oförändrad i Dalarnas och Västernorrlands län. I genomsnitt ökade arbetslösheten i riket med 0,5 procentenheter. Västerbottens, Norrbottens, Gotlands, Jämtlands, Dalarnas och Hallands län har den lägsta arbetslösheten medan Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län har de högsta andelarna.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Arbetslösheten i september

Nästa
Nästa

Arbetslösheten i juli