Svamac AB | Arbetsmarknadsanalys

View Original

Arbetslösheten i december

Arbetslösheten var högre i december än för ett år sedan men kvinnor och utrikes födda har fortfarande än bättre arbetsmarknad än övriga grupper.

I december var drygt 349 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige. Det var 13 500 fler än för ett år sedan, men det är tydliga skillnader i arbetslöshetens förändring både mellan kvinnor och män och bland inrikes och utrikes födda. Antalet arbetslösa kvinnor ökade endast med 1 400 personer, medan de arbetslösa männen var 12 100 fler. Detta beror huvudsakligen på att en större andel kvinnor jobbar i offentlig sektor, medan en större andel män jobbar i den mer konjunkturkänsliga privata sektorn. I relativa tal låg kvinnornas arbetslöshet på 6,6 procent av arbetskraften (en minskning med 0,1 procentenhet på ett år) medan arbetslösheten bland männen var 6,7 procent av manlig arbetskraft och en ökning med 0,3 procentenheter.

Arbetslösheten bland utrikes födda minskade med 0,6 procentenheter till 15,4 procent av utrikes född arbetskraft. Bland inrikes födda ökade andelen med 0,3 procentenheter till 4,0 procent av inrikes född arbetskraft. Bland utrikes födda var antalet oförändrat medan de inrikes födda arbetslösa ökade med över 13 500. Trots oförändrat antal arbetslösa bland utrikes födda minskade andelen relativt och det beror på en ökning av utrikes född arbetskraft. Fler utrikes födda har alltså ställt sig till arbetsmarknadens förfogande.

Jämfört med förra året minskade antalet arbetslösa i flera län och den kraftigaste minskningen av arbetslösa fanns i Västernorrlands län där antalet arbetslösa minskade i alla grupper. I relativa tal var minskningen 0,7 procentenheter. Västerbottens och Norrbottens län har de lägsta nivåerna med 3,9 respektive 4,3 procent arbetslösa av arbetskraften. De två länen där arbetslösheten är högst, 9,0 procent av arbetskraften, är Gävleborgs och Skåne län.

I ett längre tidsperspektiv är arbetslösheten fortfarande mycket låg. December och januari är normalt de månader under året då arbetslösheten toppar. Antalet arbetslösa i år i december var nästan på samma nivå som det senaste ”normala” året 2018 innan pandemin slog till. En sjunkande inflation och förhoppningar om lägre räntenivåer på sikt är en ljuspunkt. Med en återhämtning på arbetsmarknaden kvarstår de omfattande rekryteringsproblemen och de riskerar att bli ännu allvarligare under kommande år.

Fullständig data i Excel hittar du här.