Arbetslösheten i februari

Februari 2025:  Antalet inskrivna arbetslösa fortfarande högt men förra årets trend är bruten.

I februari var 378 000 personer inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen men antalet minskade med drygt 2 200 från januari. För ett år sedan ökade istället antalet mellan januari och februari med 2 400 personer. Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser av detta men under många år har antalet arbetslösa minskat mellan årets två första månader – utom år 2024. Vi kan se det som en början på en vändpunkt i konjunkturen men samtidigt medför det osäkra läget i omvärlden att situationen kan vända snabbt.

Omsättningen från arbetslöshet till arbete var 6,6 procent i februari, jämfört med 6,7 procent förra året. Drygt 1 000 fler fick arbete i februari i år jämfört med samma månad förra året men då antalet arbetslösa var fler i år blir andelen något mindre.

I ett längre perspektiv är omsättningen ändå på en lägre nivå. Trenden är sjunkande sedan februari 2022 men de kommande månaderna får utvisa om efterfrågan på arbetskraft tar fart igen.

Jämfört med februari förra året har arbetslösheten minskat i sex av länen i Sverige, mest i Dalarnas och Gävleborgs län (-0,2 procentenheter). Gemensamt för dessa båda län är att arbetslösheten minskat kraftigt bland utrikes födda (minus 1,7 respektive 1,0 procentenheter) medan den ligger kvar på oförändrad nivå eller tenderar att öka en aning bland inrikes födda.

De största ökningarna under det senaste året återfinns i Västmanlands och Västra Götalands län (0,6 respektive 0,5 procentenheter) samt i Västerbottens län där effekterna av Northvolts kris börjar märkas. I Skellefteå ökade andelen inskrivna arbetslösa från 3,4 till 4,8 procent av arbetskraften, huvudsakligen bland utrikes födda. I tio av länen ligger nivån över 4 procent bland inrikes födda och det indikerar att bristen på arbetskraft kommer att vara påtaglig framöver ifall konjunkturen förstärks.

En starkt hämmande faktor med tanke på arbetskraftsförsörjningen är den stora andelen arbetslösa som har enbart förgymnasial utbildning. En tredjedel av alla inskrivna arbetslösa saknar gymnasiekompetens och även om många har en god arbetslivserfarenhet finns det ett stort utbildningsbehov som försummats under flera år.

Andelen långtidsarbetslösa har ökat med 7,7 procent under det senaste året och uppgick till drygt 152 000 personer i februari. Även arbetslösa med kortare tid i arbetslöshet – mindre än 12 månader – har ökat och det riskerar att leda till ännu fler långtidsarbetslösa senare under året.

Fullständig data i Excel finns att hämta här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Arbetsmarknadsprognos 2025-2026

Nästa
Nästa

Arbetslösheten i januari