Svamac AB | Arbetsmarknadsanalys

View Original

Arbetslösheten i mars

Mars 2024: Antalet inskrivna arbetslösa 19 000 fler än för ett år sedan i riket men färre än i februari i år.

Omsättning till arbete är ett mått på efterfrågan och på möjligheterna till arbete för de inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Den varierar under året beroende på efterfrågan på arbetskraft och har i årsmedeltal legat på 7,6 procent de senaste tre åren. I mars för två år sedan var omsättningen 8,8 procent, för ett år sedan 8,1 procent och i år är den 7,5 procent. Antalet som gick till arbete under mars i år är också något mindre, 29 391 personer, än samma månad för ett år sedan (29 940 personer).

Bland inrikes födda gick 400 fler till arbete i mars i år jämfört med mars 2023, totalt 17 660 personer, medan differensen bland utrikes födda minskade med 7,4 procent från 12 600 till 11 700 personer.

I ett längre perspektiv är omsättningen till arbete från arbetslöshet sjunkande men fortfarande på relativt god nivå trots en svagare konjunktur. Bristen på arbetskraft med tillräcklig kompetens är fortfarande stor i många branscher och det medför att arbetsgivare behåller arbetstagare i största möjliga mån. Nästa år väntas efterfrågan på personal öka och då blir bristen återigen akut. Under resten av detta år är det mycket viktigt att utbilda så många som möjligt för att det ska finnas reserver när konjunkturen vänder.

I slutet av mars fanns 354 600 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen, en ökning med 19 300 personer jämfört med samma månad året innan. En majoritet ökningen låg bland inrikes födda; 17 400 personer. Bland utrikes födda var ökningen knappt 2 000 personer.

Ökningen av arbetslösheten beror både på en ökning av nya arbetssökande och att färre arbetslösa gått ut i jobb. Ökningen är störst bland männen (9,1 procent) medan antalet arbetslösa kvinnor endast ökat med 2,3 procent.

Långtidsarbetslösheten har minskat under det senaste året. Bland dem som varit arbetslösa i mer än 12 månader minskade den med 0,9 procent och bland dem med tider över 24 månader i arbetslöshet med 8,8 procent. Gruppen som varit utan arbete i mer än 6 månader ökade dock med 3,2 procent och det kommer sannolikt att leda till att minskningen bland långtidsarbetsarbetslösa avstannar.

Den regionala kartan innehåller både ökningar och några minskningar av arbetslösheten i länen. Den kraftigaste minskningen av arbetslösa fanns i Västernorrlands och Norrbottens län. I relativa tal var minskningen 0,4 procentenheter i båda länen. Även i Dalarnas län minskade arbetslösheten med 0,2 procentenheter. Västerbottens och Norrbottens län har de lägsta nivåerna med 4,0 respektive 4,2 procent arbetslösa av arbetskraften. De län där arbetslösheten är högst, 9,0 procent eller över, är Gävleborgs, Södermanlands och Skåne län.

I ett längre tidsperspektiv är antalet arbetslösa inskrivna vid Arbetsförmedlingen fortfarande lågt. En normal trend i Sverige är att arbetslösheten minskar under våren. Antalet arbetslösa i år i mars var lägre än i mars 2018, det senaste ”normala” året, innan pandemin slog till. Den senaste prognosen för svensk arbetsmarknad från Svamac bedömer att arbetslösheten som årsgenomsnitt kommer att sjunka från 8,4 procent i år till 8,0 procent år 2025.

Preliminära data från SCB visar en avsevärt svagare tillväxt av arbetskraften bland inrikes födda i åldrarna 16 – 64 år i riket mellan december 2020 och december 2023. Drygt 80 procent av ökningen utgörs av utrikes födda. Med fortsatt stora pensionsavgångar blir arbetskraftsförsörjningen allt mer kritisk. Reserverna finns bland utrikes födda och en effektiv arbetsmarknadsutbildning är nödvändig för att trygga arbetsmarknadens efterfrågan.

Fullständig data i Excel finns här.