SKR larmar om hinder i utbyggnad av yrkesutbildningen
De flesta branscher i Sverige idag har problem att hitta arbetskraft med de kompetenser som efterfrågas. Det gäller både privat och offentlig sektor. Yrkesinriktad utbildning på gymnasienivå är en mycket bra grund för att komma in på arbetsmarknaden, men ungdomarna kommer inte att räcka till.
Bristen på APL-platser skapar utbildningshinder
Arbetskraften i Sverige blir allt äldre och stora åldersavgångar är att vänta i de flesta yrken. Utflödet från ungdomsgymnasiet räcker inte till för att fylla alla vakanser under de kommande åren. Vuxenutbildningen bör därför ha högsta prioritet och rikta utbildningarna mot de branscher och yrken där efterfrågan kommer att bli störst och där det saknas kompetenser idag. I rapporten Yrkesutbildning, kombinationsutbildning och elevstöd inom komvux har SKR nämnt några problem som vuxenutbildningen ställs inför.
I enkäten som SKR haft som grund för rapporten nämns bland annat bristen på APL-platser som ett av de stora hindren. En teoretisk utbildning i yrkesämnen måste kombineras med praktik ute i företag och organisationer för att den ska bli så effektiv som möjligt. Till exempel inom industriell utbildning är det svårt för utbildningsanordnare att erbjuda träning på en avancerad maskinpark som används i produktionen ute i företagen. Det saknas enligt SKR även praktikplatser inom vård och omsorg samt inom restaurang och livsmedel.
Tidsbrist är ett återkommande argument i diskussionerna
Svamac stöter ofta på dessa problem vid rådgivning till företag och utbildningsanordnare. Den vanligaste förklaringen är att det inte finns tid för mentorskap och att den ordinarie personalen inte har utbildning eller kunskap för att ta sig an en elev. Det är argument som är rimliga men om konsekvenserna i framtiden blir sämre service eller att man måste tacka nej till order på grund av personal- och kapacitetsbrist är det ännu olyckligare.
Både inom den kommunala vuxenutbildningen och bland privata utbildningsföretag finns en mängd alternativa utbildningar skräddarsydda för handledare i företag och organisationer. De kan pågå från några timmar till några dagar i längd och kan göras digitalt eller på plats i verksamheten. Det är trots att en billig väg när man ställer den mot alternativen med en allt mer besvärande brist på yrkesutbildade medarbetare.
De flesta reserverna på arbetsmarknaden idag finns bland utrikes födda. I många kommuner i Sverige kommer inflödet av inrikes födda på arbetsmarknaden att vara lägre än äldreavgångar i yrken och branscher. En effektiv yrkesutbildning bör därför kombineras med andra stöd för eleverna, exempelvis undervisning i yrkessvenska och stöd för resor till och från utbildningsplatserna.