Svamac AB | Arbetsmarknadsanalys

View Original

Vi utökar hemsidan med öppen data

Från och med januari i år kommer statistik över arbetslösheten att finnas under en egen flik på vår hemsida. Våra månadsuppdateringar är fria att ladda ner och använda för alla.

Vem har nytta av vår statistik?

Data över arbetslösheten är viktig för samhällsplanerare, analytiker, journalister och arbetsgivare för att nämna några exempel. Arbetslösheten kan mätas i antal personer inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen eller i form av ett procenttal. Procenten är antalet arbetslösa delat med arbetskraften. Arbetskraftens storlek kan vara svår att bestämma exakt men från och med januari 2023 använder Svamac data från SCB (Statistiska Centralbyrån), närmare bestämt arbetskraften i Befolkningens Arbetsmarknadsstatus (BAS). 

På detta sätt får vi det mest exakta procenttalet för varje kommun och för varje grupp av arbetslösa. Arbetskraftens storlek uppdateras kontinuerligt hos SCB och så snart nya data finns tillgängliga läggs dessa in våra beräkningsmodeller. Speciellt mindre kommuner där arbetskraften kan variera under året kommer därför att få ett procenttal för arbetslösheten som kontinuerligt speglar det aktuella läget.

Vi beräknar arbetslösheten totalt i en kommun eller ett län men också för enskilda grupper, såsom män/kvinnor och inrikes/utrikes födda. Den arbetslöshetsprocent som redovisas motsvarar alltså antalet arbetslösa delat med arbetskraften i den specifika gruppen. Förutom den sammanlagda arbetslösheten har vi även data för åldersgruppen 20 – 24 år. Denna grupp är det viktigt att ha fokus på, eftersom det är ungdomar som lämnat gymnasiet och ska leta sig in på arbetsmarknaden. 

Arbetskraften definieras som antalet sysselsatta plus antalet arbetslösa, dvs alla som jobbar eller skulle kunna jobba och som söker jobb, exempelvis i SCB:s AKU. 

Vi vill förbättra tillgängligheten

Månadsdata uppdateras som vanligt under vår flik Nyheter, och de som prenumererar på nyhetsbreven kommer att få mejl som vanligt med kommentarer om utvecklingen under månaden. Därtill vill vi att det ska vara enkelt att komma åt och hämta statistik i tabellformat, och lägger därför till den här funktionen så att du snabbt kan hämta underlaget du söker hos oss. Besök vår öppna databas här.