Tudelningen på arbetsmarknaden allt tydligare
Arbetslösheten minskar, men antalet arbetslösa som varit utan arbetet i två år eller mer ökar.
Antalet arbetslösa var i maj i år nere på samma låga nivåer som i maj 2019, drygt 330 000 personer. Detta är en minskning med över 77 000 personer på ett år. Som andel av arbetskraften innebar det en minskning från 7,2 procent till 6,6 procent.
Skillnaden är fortsatt stor mellan regionerna. Gotlands län hade den lägsta arbetslösheten med 4,1 procent av arbetskraften och Södermanlands län den högsta med 9,2 procent men även i dessa län har arbetslösheten minskat sedan maj 2021.
I Västmanlands län var minskningen kraftigast, minus 2 procentenheter.
Lägst arbetslöshet fanns i april på Gotlands län. Även Jämtlands, Västerbottens, Jönköpings, Norrbottens och Hallands län nådde en arbetslöshet under 6 procent av arbetskraften i maj.
Antalet långtidsarbetslösa (12 månader utan arbete) minskade med nästan 24 000 personer till 164 188 personer, men antalet som varit utan arbete i mer än två år ökade med drygt 4 000 personer till 98 482.
Bland alla Sveriges kommuner hade Ragunda och Kungsbacka den lägsta arbetslösheten, 2,0 respektive 2,6 procent av arbetskraften. I Flen var den högst med 12,6 procent.
Problemet på arbetsmarknaden är den fortsatta tudelningen; allt färre arbetslösa med lämpliga kompetenser och många arbetslösa med kort utbildning som saknar de kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar.