Juli 2023: antalet arbetslösa minskar fortfarande

Trots en ökning av antalet arbetslösa jämfört med föregående månad fanns nästan10 000 färre arbetslösa i juli i år än motsvarande månad förra året. 

Förändringen i andelen arbetslösa jämförd med juni förra året är negativ eller oförändrad i alla län utom i Skåne län, där andelen arbetslösa ökade med 0,1procentenhet. I Västernorrlands län var minskningen störst, 0,7 procentenheter jämfört med förra året. I riket var minskningen 0,3 procentenheter. Bland inrikes födda var andelen arbetslösa av arbetskraften 3,6 procent i riket och varierade från 2,7 procent i Jönköpings, Hallands och Västerbottens län till 5,1 procent i Gävleborgs län. 17 av rikets 21 län har en arbetslöshetsnivå under 4 procent, vilket kan anses som full sysselsättning bland inrikes födda. Bland utrikes födda var arbetslösheten i riket 14,8 procent av utrikes född arbetskraft och varierar mellan 9,2 procent i Västerbottens län och 24,0 procent i Gävleborgs län.

Arbetskraftsreserven finns fortsättningsvis i huvudsak bland utrikes födda. I relativa tal hade Västerbottens län den lägsta sammanlagda arbetslösheten med 3,6 procent av arbetskraften och Skåne län den högsta med 8,5 procent. I genomsnitt var arbetslösheten 0,3 procentenheter lägre i år än samma månad förra året. Långtidsarbetslösheten (12 månader utan arbete) minskade i riket med drygt 13 procent sedan juli förra året och antalet som varit utan arbete i mer än 24 månader med 14,8 procent. Sammanlagt var drygt 137 000 personer av alla inskrivna arbetslösa långtidsarbetslösa i juli.

Viktigt att rikta utbildningsinsatser rätt

Antalet arbetslösa utrikes födda minskade med nästan 4 700 personer i juli i år jämfört med drygt 5 100 arbetslösa inrikes födda. I relativa tal hade några län en ökning eller nästan oförändrad nivå av arbetslösheten bland inrikes födda medan utrikes födda arbetslösa minskade i samtliga län i riket. Detta är en indikation på att inrikes födda arbetssökande med efterfrågade kompetenser är svåra eller mycket att hitta för arbetsgivarna som i allt större utsträckning väljer att anställa utrikes födda. Många arbetslösa har uppenbarligen inte den utbildning eller erfarenhet som efterfrågas. Omfattande utbildningsinsatser är nödvändiga för att minska arbetslösheten men framför allt för att förse Sverige med arbetskraft i framtiden. Massintagningar till utbildningar riskerar att leda till avhopp och rundgång i utbildningssystemen. Ett individuellt urval där deltagarna själva kommer till tals i processen ger ett stabilare resultat, något bland annat Avesta kommun erfarit.

 Vuxenutbildningen och yrkesutbildningar på folkhögskole- och yrkeshögskolenivå bör prioriteras. Inom ett stort antal smala yrken saknas idag personer som kan ta över när äldreavgångarna fortsätter. Det gäller inte minst yrken där utövarna är egenföretagare. Många hantverksyrken hamnar i skymundan i debatterna trots att efterfrågan finns.

Fullständig data i Excel finns här.

Svamac AB

Svamac skapar prognoser över arbetsmarknaden genom lokala trendanalyser inom demografi, företagande och marknadsekonomi i förhållande till politiskt klimat, ekonomiska förändringar och teknisk utveckling.

https://www.svamac.com/services
Föregående
Föregående

Augusti 2023: den minskande arbetslöshetstrenden har brutits

Nästa
Nästa

Juni 2023: antalet arbetslösa fortsatt mycket lågt