Juni 2023: antalet arbetslösa fortsatt mycket lågt
Efterfrågan på arbetskraft är fortfarande mycket stark. De farhågor som fanns för ett halvår sedan att de stora varseltalen skulle leda till en kraftig ökning av arbetslösheten har kommit på skam.
Arbetsgivarna har uppenbarligen inte vågat säga upp personal på grund av risken att inte hitta ny arbetskraft då konjunkturen vänder uppåt. Men i takt med att antalet arbetslösa minskar blir problemen med strukturarbetslösa allt större. Många av de kvarstående arbetslösa står långt från arbetsmarknaden då de behöver omfattande utbildningsinsatser för att kunna ta de lediga jobben.
Regeringen vill se en ny form av yrkesutbildning
Regeringen har beslutat om en ny form av yrkesutbildning för vuxna som ska förstärka kopplingen mellan utbildning för vuxna och arbetslivet. Utbildningsminister Mats Persson säger att det behövs flera olika former av yrkesutbildning, inte minst för yrkesväxling på arbetsmarknaden. Regeringens förslag är att utbildningarna ska vara på gymnasienivå och utformas med utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan. Svamac AB stöder helhjärtat förslaget och uppmanar kommuner och regioner att påskynda planeringen nya utbildningar. Bristen på kompetenta sökande hämmar en positiv utveckling av svensk arbetsmarknad och ekonomi och medför risk för en försämrad välfärd.
Månadens statistik sammanfattad
•Antalet arbetslösa i juni var det lägsta för en junimånad på många år trots att även 65-åringarna numera räknas in i arbetslösheten. 322 400 personer var anmälda som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och det var nästan 12 400 färre än i juni förra året.
•Förändringen i andelen arbetslösa jämförd med juni förra året är negativ i alla län. I Västernorrlands län var minskningen störst, 1,2 procentenheter jämfört med förra året. I riket var minskningen 0,4 procentenheter.
•Bland inrikes födda var andelen arbetslösa av arbetskraften 3,5 procent i riket och varierade från 2,5 procent i Jönköpings och Västerbottens län till 5,0 procent i Gävleborgs län. 17 av rikets 21 län har en arbetslöshetsnivå under 4 procent, vilket kan anses som full sysselsättning bland inrikes födda.
•Bland utrikes födda var arbetslösheten i riket 14,7 procent av utrikes född arbetskraft och varierar mellan 9,4 procent i Västerbottens län och 24,0 procent i Gävleborgs län.
•Arbetskraftsreserven finns fortsättningsvis i huvudsak bland utrikes födda.
•I relativa tal hade Västerbottens län den lägsta sammanlagda arbetslösheten med 3,5 procent av arbetskraften och Skåne län den högsta med 8,3 procent men samtliga län hade en minskning av andelen. I genomsnitt var arbetslösheten 0,4 procentenheter lägre i år än samma månad förra året.
•Långtidsarbetslösheten (12 månader utan arbete) minskade i riket med drygt 14 procent sedan juni förra året och antalet som varit utan arbete i mer än 24 månader med 13,9 procent. Sammanlagt var drygt 137 000 personer av alla inskrivna arbetslösa långtidsarbetslösa i juni.
Fullständig data i Excel finns här.